OMX30 1 631 0,5%  OMXH25 4 244 1,2%  Bitcoin 6 419,04 -1,0%  Dow 25 669 0,4%  Nas 7 378 0,0%  EUR 10,4964 0,2%  USD 9,1845 0,3%  Olja 72,0 0,2%  Guld 1 187 -0,2% 
Publicerad 2018-03-14 08:56 av Direkt

BEIJER REF: HEATCRAFTS RÖRELSEMARG NORMALT NÄSTAN 10% - VD

STOCKHOLM (Direkt) Beijer Ref australiska storförvärv Heatcraft hade för några år sedan en nästan tvåsiffrig rörelsemarginal, men har hamnat i en svacka. Denna bedöms dock vara övergående.

Det säger kylkoncernens vd Per Bertland, vars koncern nådde 7,4 procent 2017 (6,6) till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagsmorgonen.

"Bolaget har en lång historik av att ligga mycket nära tvåsiffrigt på rörelsemarginalen, men har haft några tunga år med ungefär 2-3 procents lönsamhet. Det bedömer vi som tillfälligt, och känner oss konfidenta med vad det beror på och att det går att åtgärda", säger han.

Exakt vad som tyngt lönsamheten de senaste åren vill han inte gå in på, men säger:

"Jag tror att huvudägaren, Lennoxorganisationen (en New York-börsnoterad kylproducent), inte har haft fokus på Australien."

Tror du att ni kan få upp lönsamheten till tvåsiffriga tal igen?

"Det är naturligtvis någon sorts internt tal, men det kommer vi aldrig att kommunicera. Däremot känner vi oss övertygade om att vi kan göra det här mycket bättre", säger Per Bertland och nämner att hela Beijer Ref-organisationen är fokuserad på just det område som Heatland är verksamt inom, distribution av kyla, med alla nödvändiga leverantörskontakter och kunnig personal.

Framför allt tycks hoppet stå till att Australien kommer att anamma europeiska miljöregler, som går ut på att fasa ut miljöfarliga köldmedier, så kallade HFC-gaser. I Europa finns en "utfasningstrappa" för sådant till år 2030, medan Australien har börjat med ett slags konvertering.

"Det är ett första steg i att följa den här trappan, kan man säga. Vi förväntar oss att de följer den europeiska metodiken, om än inte på exakt samma sätt, men med samma bakomliggande faktorer som styr."

Dessa regulatoriska förändringar väntas medföra att Heatcrafts historiska årliga organiska tillväxt på cirka 3 procent under ett antal år kommer att bli "något högre" än det.

Några specifika tillväxttal eller hur lång tid detta kan pågå vill Per Bertland inte ange - "det vore att kasta pil, men vi känner oss komfortabla".

Han nämner även den medföljande fabriken i Kina som lovande. I september aviserade Beijer Ref sin första leverans av ett miljöanpassat kylsystem till en Kinabutik ägd av den tyska detaljhandelskedjan Metro. Detta system tillverkades i Italien och transporterades därifrån till Kina.

"Nu får vi en produktionsmöjlighet i det landet för att börja implementera vår miljöteknik. Vi tror inte bara Australien på sikt, vi tror ju hela Asien, hela världen - det här är ju följt av Parisavtalet, följt av Montrealprotokollet, följt av FN-avtalet i Kigali/Rwanda. Det finns oerhörda krafter som rör sig mot de här miljöåtgärderna globalt", säger Per Bertland, och förklarar att den nyköpta fabriken i Kina inte behöver ställas om på något kostsamt sätt för att anpassas till Beijer Refs miljövänliga teknik.

Han betecknar möjligheterna i att leverera fler kylsystem till Metros Kinabutiker som "fantastiska", givet kedjans butiker där. Dessa uppgår enligt Metros hemsida till 93.

Vad gäller varumärket Heatcraft och personal säger Per Bertland att Beijer Ref varken kommer att eller vill behålla det förstnämnda, medan personalen - en viktig framgångsfaktor enligt vd:n - kommer att behållas.

Varför säljer Lennox?

"Jag tror att det är för att de huvudsakligen är ett producerande företag, och detta är mest distribution. Och deras nya ledning i USA har enligt vad jag läst tagit ett strategiskt beslut att lämna Asien, och även Sydamerika. Jag tror personligen att de inte är duktiga på den här verksamheten. Det är samma med Carrier, vi tog över deras verksamhet och höjde lönsamheten mycket. De är producenter, och vi är traders."

Vad gäller prislappen på 450 miljoner kronor är den relativt hög i förhållande till den nu låga - men enligt Per Bertland alltså övergående - lönsamheten, men sett till omsättningen är det under hälften och därmed rekordlågt för Beijer Ref.

Det blir också relativt låg goodwill tack vare höga tillgångsvärden, säger han och betecknar prislappen som skälig.

Diagram: Beijer Ref senaste 3 åren. Nettoresultat per aktie 2017: 12:06 kr => p/e 27,4

image

Källa: Infront

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Beijer Ref AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

pagehit