OMX30 1 594 -1,0%  OMXH25 3 904 0,1%  OMXC20 1 005 -1,2%  Dow 24 652 0,6%  Nas 6 466 1,2%  EUR 9,9874 0,0%  USD 8,4975 -0,1%  Olja 63,3 0,0%  Guld 1 254 0,7% 
Publicerad 2017-10-13 08:27 av FinWire

Avmattningen av bostadsmarknaden mest påtaglig i Stockholm - Fastighetsbyrån

Fastighetspriserna mattas nu i Sverige. Mäklarfirman Fastighetsbyrån ser den kraftigaste avmattningen i Stockholm.

"I Stockholm är avmattningen mest påtaglig och det har blivit vanligare och vanligare att köparna inte är villiga att betala det säljarna förväntar sig. Det leder ofta till att säljarna avvaktar med att sälja och utbudet på marknaden ökar successivt. Dessa bostäder är inte heller något som syns i statistiken", uppger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

Enligt mäklarchefen tuffar marknaden vidare på många marknader på ett sätt som kedjan är van vid.

"På vissa orter tuffar bostadsmarknaden vidare på ett sätt som vi är vana vid, med hög efterfrågan och relativt snabba försäljningar. På andra orter är bilden en annan med minskad efterfrågan och bostäder som tar längre tid att sälja", säger han

I Stockholm är det tydligt att det skett en förändring i marknaden. Det menar mäklaren Pia-Lotta Svensson som specialiserat sig på Södermalm.

"Det finns fortfarande exempel på attraktiva bostäder som säljs för toppnoteringar. Det vanliga är ändå att köparna är villiga att betala på en nivå som ligger snäppet under de värderingar vi gjorde i våras. På en normalbostad på Södermalm handlar det om två till fyrahundratusen kronor. De flesta säljare vill fortfarande inte acceptera bud på denna lägre nivå vilket gör att mycket blir osålt i dagsläget", säger hon.

När det gäller villapriserna har de stigit 2 procent.

"Att villapriserna i Stockholm skulle ha stigit med 2 procent är inte riktigt något jag känner igen, även om det fortfarande görs mycket affärer på marknaden. Vi ser snarare en viss avmattning. Förklaringen är till stor del skuldkvottaket som gett många köpare mindre att köpa för. Det hänger även ihop med att värdet på bostadsrätter i stan har minskat en aning i värde. Detta tillsammans ger en något svagare köpkraft, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

I Göteborg är priserna fortsatt höga men det kommer mindre personer på visningarna samt är färre budgivare. Samtidigt är det svårare med objekt som har exempelvis hög avgift eller renoveringsbehov.

I Malmö upplevs situationen något mer dämpad.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

Lägg till instrument

pagehit