OMX30 1 557 0,3%  OMXH25 4 287 1,9%  Bitcoin 7 334,43 0,3%  Dow 25 120 0,2%  Nas 7 404 0,6%  EUR 10,3059 0,0%  USD 8,8417 0,0%  Olja 71,8 0,3%  Guld 1 228 0,1% 
INTERVJU Publicerad 2017-10-21 09:05 av vafinans.se

Aktieräven Måns Zelmerlöw: Det här bolaget är "nästa Fingerprint"


Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Det är fredagen den 13 oktober. Men för megastjärnan Måns Zelmerlöw lyser oturen med sin frånvaro. Han sitter på X-2000 på väg till Göteborg för ett gig och känner sig minst sagt nöjd med vad dagen dittills haft att bjuda på.

Nu när framgången för hans överlägset största aktieplacering hittills är ett faktum är det bara champagnen som saknas.

"Jag blev tidigt inspirerad av min pappa som lärde mig hur man placerar i aktier och gav mig tips. Jag tycker att det är fruktansvärt roligt. Idag är situationen den omvända, även om pappa ofta tycker att mina placeringar är lite för riskfyllda för hans smak", säger han när VA Finans får ta del av den talangfulla artistens hemliga intresse.

Det var förra året, på ett tips från en kompis, som Måns Zelmerlöw beslutade sig för att satsa en halv miljon kronor när energiteknikbolaget Climeon tog in nya pengar.

"Jag läste på och kollade med lite förståsigpåare kring tekniken och de sa precis det jag hade kunnat läsa mig till - det här är något revolutionerande. Än mer övertygad om potentialen blev jag när jag träffade två av personerna bakom bolaget, Thomas Öström och Christoffer Andersson. Det kändes inte bara bra som investering utan också för att det är en sådan fantastisk uppfinning för världen."

Tillbaka till fredagen den 13 oktober. Climeon får en raketstart och stiger hela 44 procent, från noteringskursen på 31 kronor till 44,80 kronor. Måns Zelmerlöw, som gjorde sin första investering på 26,50 kronor, har redan hunnit köpa lite till över marknaden under förmiddagens handel.

"Jag försökte komma med i den nyemission som föregick noteringen, men den var ju övertecknad så det hette duga. Jag köpte idag över marknaden på 42 kronor, men det gör jag så gärna. Jag kommer att sitta kvar länge i det här bolaget."

Är en halv miljon kronor en normal investering för dig?

"Nej nej, jag är inte en GW ännu", säger han och skrattar.

Läkemedelsbolaget Sobi är den aktie i hans nuvarande portfölj som han haft längst. Där gick han in för cirka 5 år sedan med en mer "normal" investeringspeng, det vill säga cirka mellan 100 000 och 150 000 kronor.  Att valet föll på Sobi förklaras inte av att hans pappa är läkare, vilket annars vore lätt att tro.

"Jag läste mig till vad de hade i sin pipeline och gick in i den som en förhoppningsaktie. Men det visade sig bli en kanonresa."

I hans privata portfölj finns också sedan ett drygt år sedan ögonstyrningsbolaget Tobii, en aktie som han benämner som "nästa Fingerprint".

"När jag sålde av mina innehav i Fingerprint och Precise Biometrics, som jag haft länge, började jag fundera på vad som skulle kunna vara nästa stora grej. Ögontekniken, som Tobii har, tror jag kan bli hur stor som helst. Sedan kanske inte aktien kommer att rusa på samma sätt som Fingerprint. Hittills har jag backat på investeringen men jag tycker att Tobii är seriösa och inte skickar ut pressmeddelande så fort de gör något."

Gick du ur Precise Biometrics och Fingerprint i tid?

"Jag gjorde en liten, liten vinst men jag borde ha gått ur långt, långt tidigare."

Det är uppenbart att Måns Zelmerlöw inte lider av riskaversion. Förutom att investera i aktier med hög risk gillar han också att satsa pengar på sportbetting. Det var så han hittade till Betsson, en aktie som gått kräftgång på börsen.

"Jag köpte in mig precis innan jag blev ambassadör för bolaget, oberoende av varandra. Dels tycker jag att de har en snygg sajt som håller en hög nivå och dels hoppas jag att Betsson kommer ut som en vinnare i pågående licensförfaranden, inte minst i Sverige."

Måns Zelmerlöw delar sitt aktieintresse med flera gamla kompisar från hemstaden Lund. Två gånger per år, iförda matchande kavajer, träffas de sexton vännerna i Lunds akademiska aktiesparklubb för att äta god mat, dricka vin och diskutera vad som ska bli nästa stora klipp på börsen.

"Oerhört töntigt men fantastiskt roligt och ännu viktigare nu i och med att folk skaffar barn till höger och vänster. Vi är uppdelade i två falanger, en lite mer riskorienterad och en väldigt stabil och trygg."

Efter en stunds samtal med Måns Zelmerlöw står det rätt klart vilken falang han tillhör.

"Vi har ett 20-tal aktier i portföljen. Det är alldeles för många, men det ger i alla fall en bra riskspridning", säger han och avslöjar att sparklubbens investeringar hittills slagit index, om än inte med några stora marginaler. 

I en mer experimentell fas befinns sig Måns Zelmerlöws försök att spegla framgångsrika portföljer på Nordnet.

"Jag och mina kompisar har valt ut de tio portföljer som gått bäst och speglar dem under några månader, ofta mellan kvartalsrapporter. Vi har precis börjat, så vi får väl se hur det går."

När Måns Zelmerlöw nu har en succé-IPO i bakfickan ser han med tillförsikt fram emot nästa kandidat, jaktappen The Great Wild. Senaste budet är en notering i slutet av innevarande år eller i början av 2018.

"En av mina jaktkompisar hade varit och jagat med marknadschefen i The Great Wild, som berättade att bolaget hade en nyemission och en eventuell börsnotering på gång. Jag tror verkligen att det finns en efterfrågan på ett nätverk för jägare som fungerar på samma sätt som Airbnb när du behöver folk som jagar på din mark eller behöver hjälp till jaktlaget. Sverige är nog bara början, om den kommer till USA kan det bli hur stort som helst", säger Måns Zelmerlöw som satsat drygt 100 000 kronor i bolaget.

"Det blir nog en långsamväxare."

Skrivet av: Jill Bederoff

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Swedish Orphan Biovitrum AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit