OMX30 1 499 0,7%  OMXH25 3 939 0,6%  Bitcoin 5 620,95 0,3%  Dow 25 413 0,5%  Nas 6 867 -0,3%  EUR 10,2842 0,0%  USD 9,0061 0,0%  Olja 67,1 0,7%  Guld 1 221 0,7% 
Publicerad 2018-07-12 09:43 av FinWire

Acousort förtydligar kring avtalet med Instrumentation Laboratory

Bioteknikbolaget Acousort lämnade den 6 juli en nulägesrapport avseende bolagets pågående projekt och aktiviteter, däribland avhandlades detaljer kring kring licens- och distributionsavtalet med Instrumentation Laboratory som offentliggjordes den 8 juni. Acousort vill i ett pressmeddelande idag förtydliga avtalets väsentliga kommersiella innebörd för bolaget och den inverkan som avtalet bedöms ha på verksamhet.

Acousort meddelade den 8 juni att bolaget nått ett genombrott genom teckning av ett licens- och distributionsavtal med amerikanska Instrumentation Laboratory. Avtalet ger IL rättighet att implementera Acousorts teknologi i en av IL:s produktlinjer. Nästa steg i avtalet innebär att applicera teknologin i ett av IL:s befintliga instrument och under detta utvecklingsarbete kommer Acousort, mot marknadsmässig ersättning, att tillhandahålla rådgivning avseende teknologin.

Upplägget för de royalties som IL ska betala till Acousort består dels av en lägstanivå med en kontinuerlig årlig ökning och dels en del som beräknas på försäljningsvolym för de produkter som innehåller Acousorts teknologi. Detta innebär att Acousort kommer att erhålla en ren ersättning eftersom IL betalar för att använda sig av teknologin, vilket inte medför några kostnader för Acousort.

Lägstanivån för 2018 för royalties är 100 000 dollar, motsvarande 880 000 kronor. Eftersom avtalets royaltynivå i övrigt är avhängig framtida potentiell försäljning är det enligt styrelsen svårt att göra en exakt uppskattning på avtalets totala finansiella storlek, men vid full marknadsmässig implementering bedömer styrelsen att aktuellt avtal för denna första produkt kan generera royaltyintäkter om minst 1,5 miljoner dollar per år. Denna bedömning baserar sig på den befintliga försäljning som IL har idag inom den tänkta applikationen.

Ovan nämnda royalties är enbart hänförliga till att IL nyttjar Acousorts teknologi och aktuellt avtal innehåller ingen specifikation rörande tillverkning av de fysiska komponenterna. Det innebär att förutom de uppskattade årliga potentiella royaltyintäkterna om 1,5 miljoner dollar tillkommer det potentiella ytterligare intäkter i det fall Acousort erhåller kontrakt om att tillverka och tillhandahålla komponenten för ultraljudsbaserad separationsteknologi till IL:s produkt. Den potentiella intäkten och vinsten för tillverkning är idag svår att uppskatta men Acousorts styrelse ser att även denna är substantiell.

Vidare behöver Acousort uppfylla kvalitetssäkringen ISO 13485 för medicinsk utrustning för att kunna leverera komponenter för IL:s applikation. Acousort arbetar för och bedömer att denna kvalitetssäkring ska uppnås under 2019 och att bolaget därmed kommer att bli en potentiell leverantör av själva komponenten. ISO-certifieringen krävs dock ej för det nu påskrivna royaltyavtalet.

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om AcouSort AB Registered Shs

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit