OMX30 1 624 0,4%  OMXH25 3 964 0,7%  OMXC20 1 005 0,3%  Dow 23 430 0,3%  Nas 6 309 -0,1%  EUR 9,9618 0,1%  USD 8,4869 0,1%  Olja 62,3 0,3%  Guld 1 280 0,4% 
Publicerad 2017-11-14 10:38 av Direkt

ATLAS COPCO: MÅL FÖR EPIROC KOMMUNICERAS KRING 20 MARS - FC

STOCKHOLM (Direkt) Finansiella mål för Atlas Copco-avknoppningen Epiroc kommer att kommuniceras omkring 20 mars, i samband med kallelsen till Atlas Copcos årsstämma.

Det sade Atlas Copcos finanschef Hans Ola Meyer vid tisdagens kapitalmarknadsdag.

Målen kommer att finnas i en informationsbroschyr om uppdelningen, där även en bolagsbeskrivning av både Atlas Copco och Epiroc kommer att finnas.

Något noteringsdatum av Epiroc är inte spikat, men i mitten av maj väntas Stockholmsbörsen ta ställning till noteringsförslaget. Kort därpå kommer ett prospekt för Epiroc att publiceras, och i anslutning till det ska en kapitalmarknadsdag för bolaget hållas.

Hans Ola Meyer sade även att kostnaden för transaktionen väntas uppgå till cirka 600 miljoner kronor (utöver en it-systemnedskrivning på 170 miljoner kronor som gjordes i det tredje kvartalet), varav 140 miljoner togs i kvartal 2-3 i år.

"Det kan låta mycket", sade Hans Ola Meyer om de 600 miljonerna, och förklarade det med en hel del aktiviteter kopplade till det nya varumärket Epiroc: dessa kan utföras snabbt, lät han förstå. Dessutom kommer en del it-kostnader att uppstå, huvudsakligen i början av 2018. Skattekostnaderna uppskattas till 800 miljoner kronor brutto och 500 miljoner kronor netto efter diverse avdrag som får göras efter att tillgångar först skrivits upp till marknadsvärde.

"Det här handlar om skatteregler i 60-65 regler, så var snälla att inte fråga mig om alla detaljer", sade Hans Ola Meyer.

Han sade även att uppdelningsprojektet trots mycket hög arbetsbelastning följer sin tidplan, "utan röda flaggor", och att bokslutskommunikén i slutet av januari som vanligt kommer att innehålla aktieutdelningsförslag.

Epiroc kommer att delas in i två affärsområden, som preliminärt kallas "Equipment & Service", med 70 procent av intäkterna, respektive "Tools & Attachments".

"Och det finns en elefant i rummet", sade Hans Ola Meyer sedan och redogjorde kortfattat för de båda bolagens framtida balansräkningar. Utan att gå in på detaljer sade han att Epiroc är föremål för en mer cyklisk efterfrågan än rest-Atlas Copco, vilket kommer att avspeglas i kapitaliseringen. Epiroc kommer därför att få en något lägre skuldsättningsnivå (nettoskuld/ebitda-resultat) än Atlas Copco.

Vad gäller Epirocs personella frågor sade han att vd:n Per Lindberg ännu inte har "gått ombord", och att styrelsen sannolikt kommer att kompletteras med 1-2 nya ledamöter. Hittills har ordförande Ronnie Leten och ledamöterna Johan Forssell, Anders Ullberg, Ulla Litzén och Lennart Evrell föreslagits men inte tillträtt; Hans Ola Meyer är exempelvis för närvarande styrelseordförande i Epiroc AB.

Denne sade inledningsvis i sin presentation om uppdelningen att det hela inte handlar om att få ut några snabba vinster, utan om fokus, och att uppdelningen är ett naturligt nästa steg efter Atlas Copcos divisionalisering i slutet av 1980- och början 1990-talet - något som enligt honom, som anställdes i Atlas Copco 1991, utgjorde en energiinjektion till företaget.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Atlas Copco AB (B)

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

pagehit