OMX30 1 625 0,4%  OMXH25 3 962 0,7%  OMXC20 1 007 0,4%  Dow 23 429 0,3%  Nas 6 314 0,0%  EUR 9,9578 0,2%  USD 8,4790 0,7%  Olja 61,7 -1,7%  Guld 1 286 -0,6% 
Publicerad 2017-11-14 12:20 av Direkt

AFRICA OIL: DIVERSIFIERING MEN KENYA FORTSATT I FOKUS - VD

STOCKHOLM (Direkt) Africa Oil vill diversifiera sin verksamhet men Kenya är alltjämt huvudfokus.

Det säger oljeprospekteringsbolagets vd Keith Hill i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter att Lundin-bolaget köpt in sig i Eco Atlantic Oil med prospektering i Västafrika samt Guyana.

"Detta är en tämligen liten affär. Men det är första steget för oss att ta oss tillbaks till prospekteringsfasen. Vi har ju även intressebolaget Africa Energy som jag tror kan stå för några förvärv ganska snart", säger vd och fortsätter:

"Kenya rör sig framåt i hygglig fart. Vi får se hur det löser sig kring presidentvalet och hur Total vill ha det gällande pipelinen nu när det köpt Maersk Oil".

Africa Oil som har över 400 miljoner dollar på bankkontot har alltså öppnat förvärvsplånboken på glänt:

"Vi har bestämt oss för att låta delar av dessa pengar arbeta för oss i stället för att bara sitt och vänta på hur Kenya utvecklar sig"

Africa Oil-chefen låter även förstå att oljeprospekteringsbolaget närmar sig ett förvärv av producerade tillgångar.

"Vi tittar just nu på fyra olika alternativ som är i produktion och jag skulle väl tro att någon av dessa borde bli av. Men vi vill inte hamna i några omfattande utvecklingskostnader utan gärna ha tillgångar som bidrar med kassaflöden direkt till oss och som vi kan använda till utvecklingskostnader i Kenya. Vi siktar på att nå någon affär första halvåret 2018", kommenterar Keith Hill och utesluter inte förvärv som överstiger 100 miljoner dollar.

"Det vi vill ha är en exponering mot oljepriset i form av producerande tillgångar, en prospekteringsuppsida genom förvärv av nya licenser samt en uppsida mot utvecklingsbara tillgångar som vi har i Kenya", förklarar Keith Hill bolagets önskade riskprofil framöver.

Han är inte särskilt nedslående kring utvecklingen i Kenya, där banker spått förseningar i oljeproduktionen under senare tid:

"Mycket i Kenya utvecklar sig på ett bra sätt. Men det är nog många som oroas över Total och hur de kommer att agera kring pipeline-dragningen då de förordar en dragning från Uganda genom Tanzania och inte genom Kenya", säger Keith Hill.

De inblandade parterna har i stället beslutat sig för att gå vidare med en egen pipeline-utbyggnad från South Lokichar i nordvästra Kenya, där man hittat olja sedan tidigare, till hamnstaden Lamu.

Dock köpte den franske oljejätten Total i en storaffär danska Maersk Oil i slutet av sommaren vilket komplicerat ekvationen då Total även har betydande intressen i Uganda. Bedömare har förutspått att Total kommer att prioritera sina ugandiska tillgångar framför sina kenyanska, vilket skulle vara till nackdel för Africa Oil. För två år sedan farmade Africa Oil ut tillgångar till Maersk Oil, vilka alltså Total nu lagt vantarna på genom köpet av Maersk Oil.

Keith Hill håller fast vid bedömning av produktionsstart av den kenyanska pipeline-oljan kring andra halvåret 2021 eller första halvåret av 2022.

"Vi står fast vid det målet och tror inte på några förseningar. Den kenyanska regeringen är väldigt benägen att komma i gång med projektet och jag har svårt att se hur Total skulle kunna ändra på det".

Tidigare i höstas sänkte exempelvis Credit Suisse sin rekommendation för Africa Oil och sköt på produktionsstarten med två år från andra halvåret 2022 till andra halvåret 2024.

En resursuppdatering samt en utvecklingsplan väntas i början av februari nästa år, upplyser Keith Hill vidare.

Samtidigt spår han att "EOPS" (Early Oil Production Scheme), den tidiga "produktionen" av redan lagrad olja som ska transporteras med hjälp av lastbilar till hamnstaden Mombasa kommer att påbörjas under det första kvartalet 2018.

Beträffande oklarheterna kring det kenyanska presidentvalet i somras där sittande president Uhuru Kenyatta besegrade utmanaren Raila Odinga men där ett omval utlystes på grund av oegentligheter vilket återigen ledde till att Uhuru Kenyatta utsågs till vinnare till slut. Denna gång drog hans utmanare tillbaka sin kandidatur före omvalet och pekade återigen på brister i valet.

"Även om vi skulle få ett tredje val så räknar många med en ännu bredare segermarginal för Kenyatta. Det sämsta vore om vi fick ytterligare ett omval i januari nästa år. Det skulle spä på oron ytterligare. Det bästa vore om vi kunde få en presidentinstallation i slutet av november. Högsta Domstolen ska säga sitt senare i veckan", kommenterar Keith Hill den invecklade kenyanska presidentvalsföljetongen.

Budgeten för 2018, såsom antal borrningar och investeringsutgifter, är inte fastspikad ännu utan väntas slutligen klubbas igenom i mitten av december, upplyser Keith Hill vidare.

"Våra investeringsutgifter kommer i alla fall att vara lägre än det vi får från Maersk i form av betalningar nästa år", säger vd:n.

Att Africa Oil-aktien tappat hela 45 procent i år när oljepriset faktiskt stigit hänvisar Keith Hill till bolagets avsaknad av tydliga triggers samt förseningsoro kring utvecklingsplanerna i Kenya.

"Det jag hör från investerare är att vi älskar ert projekt men det är lång väg till första oljan", förklarar vd:n investerarnas skepticism.

Beträffande finansieringen av pipelinen finns alltjämt olika scenarier kring Africa Oils fjärdedel:

"Vi måste nog se hela utvecklingsplanen först för pipelinen innan vi vet hur vi kan och vill göra med vår andel", säger Keith Hill och påpekar att utvecklingsplanen alltså väntas i februari nästa år.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om Africa Oil Corp

ytterligare analyser

Lägg till instrument

Aktier i denna artikel

Index i denna artikel

RTS 1 127,68
-0,42%
pagehit