OMX30 1 558 0,4%  OMXH25 4 102 0,8%  Bitcoin 8 351,19 0,9%  Dow 24 665 -0,3%  Nas 6 775 -0,9%  EUR 10,3804 0,0%  USD 8,4100 0,0%  Olja 73,7 0,2%  Guld 1 344 -0,1% 
Publicerad 2016-05-17 14:52 av Direkt

A1M PHARMA: UPPTÄCKTA AV STORBOLAG "VIKTIGT FÖRSTA STEG" - VD

STOCKHOLM (Direkt) Aktietorgetnoterade A1M Pharma har upptäckts av och inlett ett forskningssamarbete med bioläkemedelsbolaget CSL Behring.

"Den stora poängen för oss är valideringen av vår teknik. Det här är ju ett globalt miljardbolag", säger A1M Pharmas vd Tomas Eriksson till Nyhetsbyrån Direkt.

CSL Behring ingår i bioteknikkoncernen CSL, börsnoterad i Australien. CSL Behring arbetar med proteiner i blodbanan. A1M Pharma arbetar med ett protein som främst verkar i vävnaderna.

Gemensam forskning, där parterna bär sina egna kostnader, ska nu undersöka möjligheter att hantera fria radikaler och andra gifter i kroppen genom att kombinera proteiner i blodbanan och i vävnaderna. Vad det kan innebära är alltför tidigt att säga.

"Här talar vi om grundläggande funktioner. Möjligheterna att tillämpa inom flera olika områden är goda", säger Tomas Eriksson.

För A1M Pharma sker samarbetet inom befintlig budget och ska stärka befintlig egen forskning. A1M Pharma använder det kroppsegna proteinet A1M för att motverka havandeskapsförgiftning. Det finns ännu inga avtal hur A1M skulle kunna tjäna pengar tillsammans med CSL.

"Det är forskning med ett tydligt kommersiellt fokus. CSL ser ju en potential här", säger Tomas Eriksson, som inte heller kan gå in på om samarbetet på sikt kan leda till att A1M kan växa ihop med eller förvärvas av CSL eller av någon annan.

"Det hänger på utfallet, sedan är det en öppen fråga. Men de är så pass intresserade att de vill ingå samarbete och det ser jag som ett viktigt första steg", säger han.

Forskare hos CSL Behring uppmärksammade studier publicerade av forskare vid Lunds universitet knutna till A1M.

"Vi är exalterade över potentialen för dessa kombinerade proteiner och är ivriga att få undersöka de olika verkningsmekanismerna hos våra proteiner, haptoglobin och hemopexin, i kombination med A1M", säger Andrew Nash, forskningschef på CSL Behring, i en kommentar det pressmeddelande som skickade ut på tisdagsmorgonen.

Börsvärdet för A1M Pharma är i dag en tredjedel jämfört med en topp för ett år sedan. På tisdagen handlas aktien kring 3:20 kronor, upp drygt 2 procent för dagen.

David Hässler +46 8 5191 7916

Nyhetsbyrån Direkt

Tips (SPONSRAT):
Jämför nätmäklare - Här handlar du aktier billigast

Vad tycker du?

ytterligare nyheter

Analyser om A1M Pharma AB

ytterligare analyser

Lägg till instrument

pagehit